fredag 29 januari 2016

Därför bör vi vara kritiska till LCHF och Kostdoktorn

Jag vet jag vet, LCHF har fått många människor att gå ner i vikt och de prisar sitt välmående i tidningar, på bloggar och facebook, vilket ju är roligt. Så varför kommer jag här nu som en party-pooper och vill titta kritiskt på denna typ av kost? 

Det är av flera anledningar som jag vill ta upp lågkolhydratskost/högfettskost och titta på de tveksamheter som finns, och eftersom att det finns olika sätt att äta denna typ av kost på, tänker jag gå efter "Kostdoktorns" råd. Kostdoktorn, som egentligen heter Andreas Eenfeldt, säljer  böcker, utbildningsvideos på nätet och har ett onlinecommunity man betalar för att gå med i.








Enligt Kostdoktorn ska man äta:
  • Alla typer av kött och det är viktigt att äta "fettranden"
  • Fisk och skaldjur, gärna feta fiskar
  • Ägg i alla former
  • "Naturligt" fett, feta såser - Beskriver smör och grädde som bra fettkällor och rekommenderar bearnaisesås och hollandaisesås, samt kokos-, oliv- och rapsolja
  • Ovanjordgrönsaker - Alltså gröna grönsaker som tex broccoli, kål, sparris, squash, spenat, svamp, gurka osv
  • Mejeriprodukter - Han rekommenderar de fetaste alternativen, men råder till försiktighet med vanlig mjölk och filmjölk pga mjölksockret
  • Nötter i måttliga mängder
  • Bär - Okej i måttliga mängder om en inte är superstrikt
Och enligt honom ska man INTE äta:
  • Socker - avråder från skräpmat och sötningsmedel
  • Stärkelse - avråder från bröd, pasta, ris, potatis,gröt, musli och pommes. Måttliga mängder rotfrukter kan vara okej om en inte är noga
  • Margarin - Kallar det för industriell smörimitation som inte smakar gott och inte har några hälsofördelar
  • Öl - "Flytande bröd"
  • Frukt - Mycket socker och en kan undantagsvis äta det som godis
Låt mig besvara några av de påståenden han gör:

"Människan är bara designad för att äta kött och fett"

Människans biologi pekar helt på att kolhydrater är vårat huvudbränsle. Vi börjar nedbrytningen av kolhydrater redan i munnen, då vi har enzymer specialiserade på just kolhydrater där, därefter börjar nedbrytningen av protein i magsäcken och nedbrytningen av fett börjar inte förrän i tunntarmen. Det är svårare för kroppen att bryta ner protein och fett och det tar därför längre tid och är ineffektivt att använda som främsta energikälla. Därför bränner kroppen först kolhydraterna, sedan proteinet och till sist fettet. 

"Stenåldersmänniskorna åt inte kolhydrater"

Det finns faktiskt forskning som pekar på att stenåldersmänniskor både åt och tillagade kolhydratrik i form av potatis, och att det är kolhydraterna vi har att tacka för våran stora hjärna - inte köttet. Våran hjärna använder 25% av kroppens energi och 60% av glukoset som finns tillgängligt i blodet för att fungera och växa. "När man kopplar samman det faktum att vi behöver dessa stora mängder som vi normalt sett får ifrån kolhydrater, och den explosiva expansionen av hjärnans storlek under våran evolution, fann forskarna att det är högst osannolikt att vi skulle överlevt på en kost med så lite resurser under denna kritiska tiden." - 

Det finns heller inga belägg för att det skulle varit svårt att få tag på koncentrerad stärkelse, då det inte finns någon källa för detta påståendet. Dock så är det en myt som många tror på, eftersom att det för oss låter logiskt.

Ur tranastyrka.se:
"Bakgrunden till att folk så lätt tror på påståenden som att vi förr inte ätit så mycket kolhydrater och att människan mest levt på jakt beror sannolikt på att vi människor idag har väldigt svårt att se framför oss hur man inskaffar mat från naturen. Vi vet helt enkelt inte hur man gör, vad som går att äta, var man finner detta och så vidare. Något vi däremot med ganska stor lätthet kan relatera till är jakt. Du ser ett djur, jagar ifatt det, dödar det och sen äter du det. Så när gemene man tänker på någon förhistorisk människa i Afrika som försöker införskaffa mat så tänker vi på jakt, inte på någon som år runt och samlar in mat."

Vi har hittat arkeologiska fynd som pekar på att vi åt kolhydrater, genom att vi har hittat vertyg som var till för att mosa/krossa rotfrukter och frön vilka är ca 30 000 år gamla. Man har även hittat evidens för att man åt och tillagade kolhydratrik föda för 90 000 år sedan, i neandertalarnas tänder. Dessa fynd visar dock inte hur stor del av kosten växterna var, för att ta reda på det har man utvecklat en teknik som gör det möjligt att ta reda på hur stor del av kosten som bestod av animaliskt protein och hur stor del som bestod av växtprotein. Man kom fram till en uppskattning på att  40-50% av proteinet vi åt kom ifrån kött och resten ifrån växter.

Dessutom, om du tänker efter på vad det fanns att äta förutom kött, så inser du att allt naturen har att erbjuda har kolhydrater. Grönsaker, frukter, rotfrukter, bär. Om vi var menade att äta högst 5g kolhydrater per livsmedel, skulle inte naturen sett till att all denna föda hade just under 5g kolhydrater? Eller har naturen fel?

"Det var kolhydraterna som gjorde människorna feta under 80- och 90-talet"

Nej, det var det ökade användandet av tillsatt socker, siraper, snabbmat, godis och diverse liknande skräpmat som gjorde att fetman ökade - alltså transfetter, tillsatser och FEL sorts kolhydrater. Alla kolhydrater är inte skapade likadant och behandlas inte likadant av kroppen, det går inte att dra alla över en kam och en sak vet jag säkert - det var inte frukt som gjorde att människor fick fetma och diabetes.

"Så fort du äter kolhydrater lagras det som fett"

Du kan inte komma längre ifrån sanningen. Har du ett fungerande insulin har kroppen inga som helst problem med att ta hand om kolhydrater och du får ingen jätteblodsockerhöjning, utan insulinet tar hand om blodsockret och levererar det till cellerna som behöver det. Därefter lagras kolhydraterna som glukos i levern och i musklerna (musklerna kan lagra upp till 2000kcal, så såvida du inte ligger på sofflocket hela dagarna och vräker i dig kilovis med pasta så behöver du inte oroa dig). Därefter, i sista hand så lagras det som fett, var dock medveten om att det inte beror på kolhydraterna i sig utan att du har ätit för mycket helt enkelt.


"Fett och protein lagras inte som fett"

Fel igen, även om fett inte ger en blodsockerhöjning så är det faktiskt så att det som inte används direkt lagras som kroppsfett. Överskott av protein lagras även det som fett. 

Jag vill även förklara ytterligare riskerna med en högfettsdiet:


Insulinresistens

I flertalet studier har det visat sig att ökad mängd fett ökar insulinresistensen - inte kolhydrater. 

Såhär funkar insulinresistens; När du äter kolhydrater tas det om hand och bryts ner till glukos i magsäcken och därefter cirkulerar det i blodet en stund tills det absorberats av cellerna. Blodsocker är dock lite som en vampyr - det måste bjudas in till cellerna och den inbjudan heter insulin. Alltså kan man likna insulin vid nyckeln som låser upp dörren till våra muskelceller.

Vad skulle hända om det inte fanns insulin? Blodsockret skulle bli fast i blodomloppet och banka på dörren till cellerna utan att kunna komma in. Utan att kunna ta sig nånstans skulle blodsockret öka och öka och det är vad vi kallar för diabetes typ 1. Det är en autoimmun sjukdom där cellerna i bukspottskörteln som tillverkar insulin blir förstörda. Utan insulin fortsätter blodsockret att stiga och stiga eftersom att det inte "kommer in" i musklerna.

Det finns dock ett annat sätt som gör att vi får högt blodsocker och det är mycket mer vanligt. De flesta som har högt blodsocker eller är i förstadiet till diabetes, har tillräckligt med insulin i sina kroppar - men det fungerar inte. Nyckeln finns där men det är något som kloggar igen nyckelhålet. Det är vad vi kallar insulinresistens.

Vad är det som kloggar igen nyckelhålet?

Det är fett. Fett i blodomloppet kan lagras på insidan av muskelcellen och skapa giftigt avfall och fria radikaler som kan blockera insulin-signalerna. När detat händer så spelar det ingen roll hur mycket insulin vi har i kroppen, det kommer inte att kunna öppna glukosportarna.

Insulinet fungerar inte på en högfetts-, ketonisk diet heller utan kroppen blir insulinresistent. Ju mer du sänker fettintaget, ju bättre fungerar insulinet. Det som gör att människor får bättre värden på LCHF är inte för att de botar sin diabetes, de trycker endast undan symptomen genom att äta så lite kolhdyrater som möjligt.

Hjärt och Kärlsjukdomar

Det kom ut en studie för ett tag som som påstod att det inte finns något samband mellan mättat fett och hjärt och kärlsjukdomar, vilket är en väldigt missvisande studie. De hade låtit människor först äta en diet med mycket mättat fett och sedan en diet med processat vitt socker och processad stärkelse vilket givetvis gör att risken för hjärt och kärlsjukdomar förblir samma. Hade man bytt ut det mättade fettet mot fleromättat fett eller enkelomättat hade man funnit att det skulle minska risken för hjärt och kärlsjukdomar. Studien innehåller även fler allvarliga fel och utelämnar viktiga fakta, och har fått en del kritik. 

Mättade fettsyror bidrar till att höja LDL-kolesterolet (vilket är det vi inte vill ha) vilket lagrar fett i blodkärlen, och har man mycket fett i blodkärlen finns det en risk för att det oxiderar och härsknar. Blodkärlen blir då trånga och en får sämre blodcirkulation. Blodfetterna som finns i kärlväggen orsakar i sin tur en inflammation (ateroskleros eller åderförfettning) och när kalcium börjar fastna i fettet bildas plack. Detta gör att kärlväggarna blir hårda och ojämna och det ökar risken för stroke och hjärtinfarkt. Kom ihåg att Ateskleros sker under lång tid!

Hjärt- och lungfonden rekommenderar en att äta efter de Nordiska näringsrekommendationerna; alltså frukt, bär, oljor och fullkornsprodukter, för att ta hand om hjärtat.

Riskerna med en högproteindiet:

Ökad Cancerrisk

Det har väl knappast undgått någon att WHO har lagt till processat kött som korv, skinka och bacon på sin lista över cancerframkallande livsmedel/ämnen - bredvid rökning, arsenik och asbest. Även om de inte var lika tydliga med det, så sa de även att "Rött kött troligen orsakar cancer" och cancerforskningsfonden WCRF rekommenderar inte mer än 500g rött kött i veckan.

 Kött försurar kroppen

Ett högt intag av försurande föda leder till att urinsyra bildas i bindväven, något som kan orsaka inflammationer och gikt. Det kan även leda till benskörhet då den typen av mat drar ur kalcium ur kroppen. 


"Biverkningar" människor får på LCHF:
  • Yrsel
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Koncentrationssvårigheter/hjärndimma
  • Hjärtklappning
  • Dålig andedräkt
  • Konstig smak i munnen
  • Förstoppning
  • Kramper i benen
  • Sura uppstötningar
  • Håravfall
  • Diarré
Har inte nämnt alla men några och dessa benämns lite fint som "övergångsbesvär" eller "sockeravgiftning" och kallas för normala. Jag skulle kalla det för tydliga tecken på att din kropp skriker efter kolhydrater så att hjärnan, musklerna och organen kan fungera ordentligt och det finns inget normalt med att må på det viset. Det är på detta viset kroppen reagerar vid svält, och så även vid ketos. Sedan när kroppen väl går in i ketos avtar besvären för att det är meningen att du ska vila tills du blivit bättre (samma sak händer när du blir sjuk, du tappar ofta orken och aptiten).

Så här skriver han dessutom till svar på en fråga om förstoppning på FAQ-sidan:

 Så denna "naturliga kost" kan kräva laxermedel från apoteket? Och man får förstoppning på grund av att maten är så "näringstät"? Inte riktigt, det är för att den är så fiberfattig att tarmarna inte får något att jobba med (våra tarmar är som bekant långa och fina), samt att LCHF torkar ut kroppen ordentligt vilket också bidrar till förstoppningen.

Det är lustigt, när en ställer om till en växtbaserad kost med grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, fullkorn och nötter finns inga "omställningsbesvär" överhuvudtaget, utan en känner direkt mer energi, får bättre hy och bättre humör. Det är INTE normalt att ha alla dessa "övergångsbesvär" och det är inte en "sockerdetox" - det är symptom på att din kropp behöver sitt primärbränsle.

Vidare fortsätter faktafelen i rasande fart med bla a att vi inte behöver kolhydrater (enligt honom är vi gjorda för att vara i ständig ketos) och att kvinnor (och män men särskilt kvinnor) ska akta sig för frukt. Det här med att man blir tjock av frukt är bara trotsigt trams som inte stämmer för fem öre och visar endast Kostdoktorns okunskaper då han återigen drar alla kolhydrater över en kam.

Låt mig förklara varför du inte kan jämföra en läsk med ett äpple - trots att båda innehåller socker.

När du äter ett äpple, så äter du inte bara fruktsockret i en tesked utan du äter vatten, fibrer, vitaminer och pektin som verkar blodsockersänkande. Detta gör att du inte får en blodsockerkurva som pekar rakt upp och sedan störtdyker, utan den håller sig relativt jämn och fin som den ska och din kropp har fått i sig vätska, fibrer och vitaminer. 

När du dricker läsk, tex Coca-cola så dricker du kolsyrat vatten, High-Fructose Corn syrup och diverse tillsatser som ex karamellfärg och fosfatsyra. Bara det att det är High Fructose Corn Syrup, alltså fruktos som man har tagit ur majs och koncentrerat det till en sirap gör att det är en näringsmässigt dålig produkt, och att det inte finns fibrer eller pektin gör att det blir en hög blodsockerkurva. Dessutom har den inga näringsmässiga fördelar överhuvudtaget. 

Kostdoktorn försöker få frukt att framstå som icke-betydelsefull i sin roll att förse människan med vitaminer, antioxidanter, fiber och vätska, och påstår att det stoppar fettförbränningen vilket är missvisande. Ja, när du äter frukt så förbränner du frukten och inte ditt eget fett, dock så får du en energihöjning som gör att din temperatur stiger, du blir klarare i huvudet, viktiga organ får bränsle och du har förmodligen förbrännt det där äpple ganska fort. Det finns dessutom  inte en människa som har blivit överviktig, fått diabetes, fetma eller hjärt- och kärlsjukdomar pga för mycket frukt - det kan jag nästan lova! Det är inte frukten som är problemet, som ni kommer ihåg kommer ev överskott av kolhydrater även från frukt lagras i musklerna i första hand(upp till 2000kcal). 

Ett annat påstående är att man kan äta hur mycket fett man vill och gå ner i vikt, för att det inte höjer insulinnivåerna. Detta stämer givetvis inte, som jag förklarat ovan.

Han förminskar även betydelsen träning har för kroppen och fokuserar endast på träning ur viktminskningssynpunkt (kan det vara för att många inte orkar träna på LCHF?). Det finns många fler fördelar för kroppen med träning än enbart viktminskning, såsom minskad risk för ovan nämnda sjukdomar, starkare skelett, regulerat blodtryck och givetvis kan träning bidra till viktminsking(eller viktökning genom muskelbygge) och generellt en friskare kropp. Visst väger kosten tyngre, men det är inte som att träningen inte spelar nån roll. 

Som grädde på moset har han retuscherat en bild ifrån en studie som han sedan lade upp i ett inlägg:
Bild från tranastyrka.se

Kostdoktorns bild är den till vänster, och originalet till höger. Vi ser att "High fat diet" har ändrats till "Bad food" vilket ju iof är en tolkningsfråga, men eftersom den läggs upp av Kostdoktorn inför LCHF-fans kan vi ju anta hur de kommer tolka orden "bad food". 

Jag vet inte om jag är klar än, men så här långt är jag inte imponerad av Kostdoktorn. Det som är positivt är att han förespråkar mindre skräpmat - och där tar det slut. Han kommer med mycket missvisande information och tveksamma studier som uppbackning. Att påstå att du blir tjock av frukt, att vi inte behöver kolhydrater, att du kan äta hur mycket fett du vill och att träning inte spelar nån roll är enligt mig ovetenskapligt och samtidigt oroande. Det är nämligen många som ser upp till honom och följer dessa råd - hur mår de på insidan? Hur kommer de må om 20 år? Enligt mig är de hälsofördelar som kommer med LCHF, de som automatiskt kommer med viktnedgång, och som kunde uppnåtts på ett hälsosammare sätt MED kolhydrater, utan att torka ut kroppen eller få håravfall. 











3 kommentarer:

  1. LCHF står för lite kolhydrater och mer fett. Står inte för inga kolhydrater och vräk i dig fett. Ingen vettig LCHF-are påstår att man kan vräka i sig massa fett eller att alla kolhydrater ska dras över en kam. Eller att träning är onödigt. Hela din text blir att du tar saker ur sitt sammanhang för att styrka din tes, inte direkt vackert eller trovärdigt.

    SvaraRadera
  2. Nu kan man inte säga EXAKT hur LCHF påverkar kroppen för det finns inga riktigt stora studier gjorda tillräckligt länge på tillräckligt många personer. Ge mig en 3-5årig studie på över 2000 personer där de testat LCHF som ger dina resultat och jag är benägen att hålla med dig, men från vad jag vet finns icke dessa.
    Men det som många som inte gillar LCHF inte tänker på är just att det är lättare att bara hålla den och därav kapa på socker och tillsatser.
    Du är mätt länge och ofta inte ens sugen på mat. Det leder ofta hos många till ett kalori-underskott.
    Sen är det FORTFARANDE en ren å skär lögn att hjärnan bara drivs av kolhydrater. Det stämmer inte. Saknas Glucos i blodet börjar kroppen själv omvanda fett till fettsyra(Ketoner) som sen förbränns i de organ som behöver det.
    Detta lilla steg är en av de största anledningarna till min tro att LCHF har nån vettig grund rent medicinskt. Man tvingar kroppen att omvandla mer fett till energi i kroppen och det i sig leder till att om man ligger på ett kaloriunderskott och kroppen redan är "van" att bryta ner fett så kommer den mer aktivt göra detta också med det egna kroppsfettet.
    Ketoner går att läsa om på många ställen då det är något som är väl forskat runt pga. diabetes (personer som inte kan tillgodose sig glucos kan hamna i en farlig spiral där kroppen inte slutar tillverka ketoner och hamnar då i ketoacidosis, eller blood-försurning.

    Men som sagt för mig tror jag förstå främst den är bra för folk som har problem med att de äter för mycket och småäter lätt. Du är mätt längre och lättare och därav går du ner i vikt lättare.

    Det som är lite intressant är också att om du istället för att säga att du är LCHF och säger nej jag tar bara bort det mest onödiga på tallriken, så som ris, pasta, potatis och bröd så säger de flesta att det låter hälsosamt. Jag menar tittar man på en vettig LCHF-middag består den ju till 75% av grönsaker.

    SvaraRadera
  3. Dr Itua, HIV tedavisi, ben 10 yıldır bir ARV Tüketimi olmuştur. bloglar sitesinde Dr Itua'yla karşılaşıncaya kadar acı çekiyorum. HIV'im ve konumum hakkında her şeyi ona e-postayla gönderdim ve ona her şeyi açıkladım ve beni tedavi edeceğinden korkacak hiçbir şey olmadığını söyledi. , bana garanti verdi. Maddelerin ücretini ödememi istedi. Bu yüzden tedavi ettiğimde şükran göstereceğim ve şifa veren bitkilerinin ifadesini vermek, geri kalan HIV için yapacağınız şeydir. ve diğer hastalıklar Dr Itua'nın iyi çalışmalarını görebiliyor. 5 iş günü içerisinde postaneme gelen EMS Kurye servisi aracılığıyla bitkisel ilacını aldım.Rr Itua dürüst bir adam ve iyi çalışması için onu takdir ediyorum. Onu takdir etmek ve arkadaşlarımın geri kalanını takdir etmek, hapları almaktan ve o şişko belleğe sahip olmak benim için bir kabustur. Benim de neyden bahsettiğimi anlayacaksın. O zaman şimdi olmasa da, özgür ve sağlıklıyım. Dr Itua Herbal Center'a teşekkür ederim. Onun da takvimi var. bana yakın zamanda göndermiş, Kanser, Uçuk, Fibromiyalji, Hiv, Hepatit B, Karaciğer / Böbrek İnflamatörü, Epilepsi, Kısırlık, Fibroid, Diyabet, Dercum, Copd, ve ayrıca Ex Lover'ı Geri Getirmek gibi her türlü hastalığı tedavi ediyor. Burada Onun İletişim .drituaherbalcenter @ gmail.com Veya Whats_app Numarası +2348149277967

    SvaraRadera